Onderzoek: Aging Matters
Een sociaal-plasticiteitsmodel van verslavingsrisico en veerkracht
De adolescentie kenmerkt zich door snelle toenames in problematisch alcohol- en cannabisgebruik, maar ook door opmerkelijke herstelpercentages. De meeste verslavingen die ontstaan zijn tijdens de tienerjaren gaan vanzelf over in de loop van de tijd.
Wij geloven dat kennis over verschillende ontwikkelingstrajecten ons kan helpen het natuurlijke herstelpotentieel van de hersenen te begrijpen. De impact van leeftijd op de mechanismen die ten grondslag liggen aan verslaving is echter grotendeels onbekend. Neurocognitieve modellen zijn vaak gebaseerd op onderzoek bij volwassenen.
We hebben een nieuw neurocognitief theoretisch model ontwikkeld waarin de unieke sociale gevoeligheid en leerflexibiliteit van jongeren een sleutelrol spelen in zowel het risico op een verslaving maar ook de veerkracht om er weer vanaf te komen (Cousijn et al, Lancet Child & Adolescent Health 2018).
Dit model heeft de basis gelegd voor een reeks translationele studies (ERC-startsubsidie) waarin we het sociaal-plasticiteitsmodel testen en nieuwe methoden ontwikkelen om de sociaal-cognitieve gevoeligheid en leerflexibiliteit te meten. De kern van dit onderzoek bestaat uit een neuroimagingstudie waarin we adolescenten en volwassenen die alcohol drinken of cannabis gebruiken twee jaar lang volgen.
This project has received funding from the European Research Council (ERC) under the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme Grant agreement No. 947761)